Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το τραγούδι, την αναπνευστική διαδικασία και την παραγωγή του ήχου!!! Υπερβολικά πολλοί στην πραγματικότητα!!!
Ας καταρρίψουμε μερικούς από αυτούς λοιπόν!!!

Αναλαμβάνοντας νέους μαθητές, πολλές φορές τυχαίνει στις πρώτες μας συζητήσεις να μου γίνει η ερώτηση με το ωμό αυγό!

  • Ερ: Εχω ακούσει οτι αν ρουφήξω ενα ωμό αυγό ανοίγει η φωνή μου!!!
  • Απ:  Το μόνο που ίσως ανοίξει είναι η πόρτα του ασθενοφόρου καθώς η κατανάλωση ωμών αυγών κρύβει τον κίνδυνο της σαλμονέλας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τίποτα που τρώτε ή πίνετε δεν έρχεται σε επαφή με τις φωνητικές χορδές σας (ευτυχώς, γιατί θα είχατε πνιγεί), άλλωστε η επιγλωττίδα είναι αυτή που φράζει την αναπνευστική οδό και οδηγεί τα τρόφιμα και τα πόσιμα στον οισοφάγο και από εκεί στο στομάχι .

 

Έτσι, όλα τα μαγικά φίλτρα  που τόσοι πολλοί άνθρωποι παίρνουν για να βελτιώσουν το τραγούδι ή τη φωνή τους δεν κάνουν τίποτα απολύτως.

Φυσικά υπάρχει το μέλι (συγκεκριμένες ποικιλίες), κάποια βότανα (φασκόμηλο, μολόχα, γλυκάνισος κ.ά.) και παστίλιες που μαλακώνουν τις περιοχές του λαρυγγοφάρυγγα λόγω της αντισηπτικής, αντιβιοτικής και αναλγητικής τους δράσης και μας ανακουφίζουν από τον πόνο και καταπολεμούν τη φλεγμονή.

Τίποτα όμως από όλα τα παραπάνω δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τις φ.χ. Οι εισπνοές υδρατμών όμως είναι αυτές που ενυδατώνουν και πραγματικά μπορούν να βοηθήσουν άμεσα.

Ακόμα και το πόσιμο νερό δεν κάνει τίποτα εκείνη τη στιγμή που το λαμβάνετε, αφού όπως είπαμε δεν έρχεται σε επαφή με τις φωνητικές χορδές. Σε παλαιότερο άρθρο μπορείτε να δείτε την διαδικασία και να κατανοήσετε τη λειτουργία:  click here –> Λειτουργία της επιγλωττίδας και η διαδικασία της κατάποσης

Φυσικά και είναι σημαντικό να παραμείνετε ενυδατωμένοι, αλλά πρέπει να γίνεται η λήψη του νερού σε συστηματικό επίπεδο καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, όχι με το να πίνετε ενώ τραγουδάτε.

Το μόνο πράγμα που ενυδατώνει άμεσα τις φωνητικές σας χορδές είναι οι εισπνοές ατμού. Όλα τα άλλα μπορεί να τα νιώθετε χαλαρωτικά, αλλά δεν θα βελτιώσουν τη φωνή σας. 

Μόνο η  τεχνική και η σκληρή δουλειά μπορούν να το επιτύχουν αυτό.

Ακόμη ένας μύθος καταρρίφθηκε… έρχονται και άλλοι! Stay tuned!