Maria Rouka

Η σοπράνο Μαρία Ρουκά είναι καθηγήτρια μονωδίας και αγωγής του λόγου ( Find Your Unique Voice Technique) και διδάσκει κλασικό και σύγχρονο τραγούδι, jazz, pop, musical, ορθοφωνία, μελοδραματική και yoga for singers και συνεργάζεται ως καθηγήτρια τοποθέτησης φωνής με δραματικές σχολές σε όλη την Ελλάδα όπως επίσης και ως vocal coach/trainer με σπουδαία και πολυσχιδή εκπαιδευτική και καλλιτεχνική δραστηριότητα.

Soprano and jazz vocalist Maria Rouka is a vocal instructor and founder of ” Find Your Unique Voice Technique”.She has been teaching classical and contemporary singing, jazz, musical, orthophony, melodrama art and yoga for singers for 10 years. She also works as a voice trainer (voice therapy and voice positioning) in drama/theater schools. She has a great and diverse educational and artistic activity.

Το πάθος κάνει τη διαφορά

Δεν μετράει το αν μπορείς ή αν το έχεις . Η επιτυχία έρχεται όταν αυτό που θες, το θες πολυ!!!

STUDIES – SEMINARS – MASTERCLASSES

Προτού αφιερωθεί στο τραγούδι μελέτησε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Στο ωδείο ‘’Ρυθμός’’ του Βόλου, συνεχίζει τις σπουδές της στο κλασικό τραγούδι. Στη συνέχεια αποφοιτεί από το Δημ.Ωδείο Λάρισας από το οποίο και αποκτά Δίπλωμα Μονωδίας με βαθμό 10’ ‘’Άριστα Παμψηφεί’’.

She studied piano and history of music for 10 years at the National Conservatory of Athens. In the Conservatory of Volos in Greece, she continues her studies in classical singing and dancing (ballet).She graduated from the Municipal concervatory of Larissa from which she obtained a Diploma in opera singing with a grade of 10 “Excellent”.

Συνεχίζει τη μελέτη της όπερας και της σύγχρονης μουσικής στο Milazzo της Σικελίας και στο Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin στο Βερολίνο, και παρακολουθεί σεμινάρια (Salvatore Fisichella, Luciana Serra, Bettina Pohle, Brigitte Schmidt, Philippe Forget κ.ά.)και masterclasses συμπληρώνοντας τις σπουδές της στην ερμηνεία jazz & musical theater.Επίσης σπούδασε κλασικό και σύγχρονο χορό και παρακολούθησε τις τρίμηνες θερινές ακαδημίες στο Mediterranean opera and festival ‘’Body Language’’, ‘’Ορθοσωμικής’’, ’’Alexander Technique’’, ‘’Triple Threat’’ , ’’Μελοδραματικής’’..

She continues to study opera and contemporary music in Milazzo, Sicily and at the Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin in Berlin and attends masterclasses (Salvatore Fisichella, Luciana Serra, Bettina Pohle, Brigitte Schmidt, Philippe Forget, etc. She also attended the three-month summer academies at the Mediterranean Opera and Festival ”Body Language”,”Orthosomics/ Alexander Technique” ,
“Triple Threat”.

Σημαντικότερες Εμφανίσεις / Δραστηριότητες

Από το 2008 ηταν μόνιμο μέλος της  Χορωδίας Όπερας του ΔΩΛ και εμφανίστηκε στις εξής παραγωγές:
– όπερα “La traviata’’ του G.Verdi υπό την μουσική διεύθυνση των μαέστρων Χρ.Κτιστάκη και Δ.Κτιστάκη και υπό την σκηνοθετική επιμέλεια του Κ.Λαμπρούλη(2008).
– οπερέτα ‘’Βαφτιστικός’’, του Θ.Σακκελαριδη (2008)  – όπερα του G.Bizet ‘’Carmen’’ (2009) -‘’Μιούζικαλ της Πεντάρας’’ (2010).
Από μικρή ηλικία ήταν  μέλος της Λέσχης Φιλομούσων με  μαέστρο την Μάγδα Αλεξανδρή, της Πολυφωνικής χορωδίας του Βόλου του Γιάννη Καρκάλα, της Μικτής χορωδίας του ΔΩΛ με μαέστρο τον Δ.Καρβούνη, της γυναικείας χορωδίας InDonnation με μαέστρο το Δ.Κτιστάκη, οπού υπηρετεί την χορωδιακή μουσική και συχνά αναλαμβάνει ρόλο Σολίστ.

Το 2009 πρωταγωνίστησε στην  όπερα για παιδιά ‘’Ο Μαγικός Αυλός’’ του W .A.Mozart, στην οποία ερμήνευσε τους ρόλους της Ντάμας και του αγοριού.

Το 2010 συνεργάζεται με το Νίκο Κυπουργό στο μιούζικαλ για μεγάλους κ παιδιά ‘’Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει’’ και πρωταγωνιστεί ως ‘’Μούσα’’. Επίσης πρωταγωνίστησε στις μουσικοθεατρικές παραγωγές :‘’Τα καλύτερά μας χρόνια ξανάρχονται’’ (2007), Jazz cabaret show »ZouBurlesque» (2008), » Stand Up Tragedy» (2009), »Κάτω από τον ουρανό του Παρισιού» (2009) κ.ά.

Από το 2007 τραγουδάει ως solist σε συναυλίες με ορχήστρα κ ρεσιτάλ με πιάνο στις οποίες αποδίδει έργα των G.Verdi,Ariel Ramirez,R.Strauss, A.Mozart,P.I.Tchaikowski,A.Catalani, T.B.Καζαζόγλου,Α.L.Webber, G.Gershwin, Χατζιδάκι (ΟΡΝΙΘΕΣ), σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης συνεργάζεται με καταξιωμένους μαέστρους όπως  Χ. Ηλιάδη, Δ. Κτιστάκη, Δ. Δημόπουλο, Marian Wolny (Rybnik), Κ. Μάτη, Γ. Μηνά, Δ. Καρβούνη, Γ. Καραλάκο, Γ. Καρκάλα , Μ. Αλεξανδρή, Χ. Κτιστάκη, Τ.Πούλιο κ.ά. και τα μουσικά σύνολα κ τις ορχήστρες  Συμφωνική ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Συμφωνική ορχήστρα Λάρισας, Δημ.Μητρόπουλος, ΕΝΩΔΕΙΑ, ΙΑΜΒΟΣ, ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ δήμου Λάρισας κ.ά. σε συναυλίες, αφιερώματα σε ελληνικές οπερέτες ,σε αγαπημένα musical, σε μεγάλους συνθέτες πχ. Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Σακελλαρίδη, Γιαννίδη, Χατζηαποστόλου, Σπάρτακο, Σουγιούλ, Μαρούδα, Αττίκ, Μουζάκη, Γούναρη,Μωράκη,SCHUBERT, Beethoven, Gershwin, Andrew Loyd Webber σε όλη την Ελλάδα.

Το 2013 συνεργάστηκε με το μαέστρο Χρ. Κτιστάκη και ερμήνευσε Lieder του Schubert παρουσία της Πρέσβυρας της ΑΥΣΤΡΙΑΣ  Melitta Schubert.

Υπήρξε επι σειρά ετών, σολίστ της βραβευμένης γυναικείας χορωδίας ”INDONNATION”( της οποίας ήταν ιδρυτικό μέλος ) .

Το 2014 πρωταγωνίστησε ως Βιβίκα στην οπερέτα του Σακελλαρίδη ”Ο ΒΑΦΤΙΣΤΙΚΟΣ” ,σε σκηνοθεσία Βασίλη Καρμίρη.

Το 2015 ερμήνευσε το Stabat Mater του Pergolesi συμπράτοντας με το τμήμα εγχόρδων της ΣΟΝΔΛ.

Παράλληλα η αγάπη της για την jazz την οδηγεί στη δημιουργία των ”LADIES & GENTLEMEN”. Ενός  σχήματος απαρτισμένο απο 7 μουσικούς με jazz, swing, retro ρεπερτόριο από την ελληνική και διεθνή σκηνή με εναλλακτική ενορχήστρωση και διασκευές γνωστών τραγουδιών με μοντέρνα κ χορευτική προσέγγιση.

Το 2016  ανέβασε την παράσταση ”A NIGHT AT THE OPERA” με σκηνές από γνωστές όπερες με σκηνικά και κοστούμια των αντίστοιχων εποχών της κάθε όπερας , με την συμμετοχή των μαθητών μονωδων της τάξης της
Την ίδια χρονιά παρουσίασε την προσωπική της συναυλία με τίτλο ”ΜΕ ΠΑΘΟΣ” με ρεπερτορίο τζαζ και
ρετρό διασκευασμένα τραγούδια .
Εχει επίσης ερμηνεύσει τον ρόλο της Κλοτίλδης στην όπερα του Μπελινι Νόρμα με παραγωγή του Skull of Yoric στη Λάρισα και στο μέγαρο μουσικής στη Βέροια.
Τα χριστούγεννα του 2016 ανέβασε την παράσταση ”SO,THIS IS CHRISTMAS” στα πλαίσια των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων των μαθητών της.
– Καλεσμένη των φίλων της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας σε αρκετές εκδηλώσεις ερμηνεύει ρεπερτόριο από ελληνικές και γερμανικές οπερέτες , λίντερ και άριες, όπως στο αφιέρωμα στην οικογένεια Σίνα.
Με μόνιμο συνεργάτη της το μαέστρο Κ. Μάτη παρουσίαζαν συχνά στο Θεσσαλικό κοινό σειρές θεματικών συναυλιών.

Τον Ιανουάριο του 2017 συνέπραξε με τη Συμφωνική ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το μαέστρο Χρήστο Ηλιάδη και άνοιξε τον 2ο παραδοσιακό χορό της Βιέννης ερμηνεύοντας ιταλικές άριες και lieder.
– Ως μόνιμη συνεργάτης της θεατρικής λέσχης των Φροντιστηρίων ξένων γλωσσών ΦΑΝΗ ΚΑΡΑΝΤΖΟΥ ανέβασε το μιούζικαλ ”Mary Poppins” σε συνέχεια των προηγούμενων ετών οπού αναλαμβάνοντας τη μουσική διδασκαλία και συνοδεία στο πιάνο επιμελήθηκε τα μιούζικαλ ”Η Πεντάμορφη και το τέρας” και ”Ο ΜΑΓΟΣ ΤΟΥ ΟΖ”.
– Τον Απρίλιο ανέλαβε τη φωνητική προετοιμασία της χορωδίας όπερας στην παραγωγή ”ΟΙ ΓΑΜΟΙ ΤΟΥ ΦΙΓΚΑΡΟ” που ανέβηκαν στο ΔΩΛ καθώς και συμμετείχε με σολιστικό ρόλο.
– Επιμελήθηκε την παράσταση ”HOLLYWOOD, BROADWAY & MORE”, στα πλαίσια εμφανίσεων της τάξης σύγχρονου και κλασικού τραγουδιού του ΔΩΛ΄.
– Το καλοκαίρι του 17 εμφανίστηκε με τους ”LADIES & GENTLEMEN” σε αρχαιολογικούς χώρους και θερινά θέατρα της Ελλάδος σε μία σειρά παραστάσεων.
– Τον Σεπτέμβριο του 2017 ερμήνευσετον ρόλο του ΕΡΩΤΑ στην όπερα του Μοντεβέρντι ”Η ΣΤΕΨΗ ΤΗΣ ΠΟΠΠΕΑΣ”, στη ρωμαϊκή αγορά Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΠΕΡΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.
– Στις 20 Οκτώβρη ανεβηκε η Τόσκα του Πουτσίνι στη Λάρισα, παραγωγή της Εταιρίας Λυρικού θεάτρου .
Η Μαρία Ρουκά προετοίμασε τους χορωδούς κ μονωδούς της παράστασης καθώς κ την παιδική χορωδία, συντόνισε τη χορωδία, διηύθηνε επίσης το off stage χορωδιακό της 2ης πράξης.Το Νοέμβρη η ίδια παράσταση ανέβηκε στο Μεγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Στις 26 κ 27 Ιανουαρίου  του 2018 συμμετείχε στους Γάμους του Φίγκαρο στο ΜΜΘ ως σοπράνο σολίστ κ choir coach.
Θεσσαλονίκης στην οποία συμμετέχει κ πάλι ως music- vocal trainer και σολίστ της χορωδίας.
-Στις 24 Φεβρουαρίου ανέβασε τα musicals MAMMA MIA κ ALLADIN σε σκηνοθεσία , χορογραφίες και μουσική προετοιμασία της ίδιας στο Palladium στη Λάρισα.
– Στις 5 κ 6 Μαΐου πρωταγωνίστησε στην οπερέτα “Ο ΒΑΦΤΙΣΤΙΚΟΣ” ως Βιβίκα, συμπράττοντας με το ΔΩΚ (Δημοτικό ωδείο Κοζάνης) κ το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης υπό τη μουσικη διεύθυνση του μαέστρου Χρήστου Κτιστάκη και σκηνοθεσία της Κσσάνδρας Δημοπούλου.
– Σκηνοθέτησε και ετοίμασε τους σπουδαστές μονωδίας στην παράσταση ”ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΩ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ΄΄ στο ΔΩΛ με ρετρο και τζαζ ελληνικα τραγούδια.

– Στις 12 Δεκεμβρίου 2018 επιμελήθηκε την μουσικοθεατρική παράσταση ”A STARRY NIGHT” οπου συμμετείχαν οι σπουδαστές του τμήματος Κλασικού κ Σύγχρονου τραγουδιού ΔΩΛ. Στην παράσταση οι ερμηνεύτες τραγουδησαν τζαζ και musical κομμάτια συνοδευόμενοι από 5μελές μουσικό σχήμα. Στις 22 Δεκεμβρίου , καλεσμένοι της Ιατρικής σχολής Λάρισας η Μαρία Ρουκά και οι μαθητές της πλαισίωσαν μουσικά την εκδήλωση ”Μια Χριστουγεννιάτικη αγκαλιά για την Κένυα”.

Το Δεκέμβριο του 2018 μετακόμισε στο Salzburg της Αυστρίας ολοκληρώνοντας  το course Gesang Musikpädagogik.   Επιστρέφει στην Ελλάδα με έδρα πια την Αθήνα συνεχίζοντας την συνεργασία με  ωδεία, θεατρικές σχολές και κέντρα δεξιοτήτων από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Τον Οκτώβριο του 19 ερμήνευσε παρέα με το βαρύτονο Γιάννη Κουκουτάρα άριες, λίντερ και ιταλικές καντσονέτες στο ΔΩΛ υπό τη συνοδεία του μαέστρου της ΣΟΛ Χρήστου Κτιστάκη. Επίσης τραγούδησε μαζί με παλαιότερους διπλωματούχους πλέον μαθητές της, στη Βιεννέζικη Βραδιά που κάθε χρόνο πραγματοποιεί ο σύλλογος φίλων της συμφωνικής ορχήστρας Λάρισας.

Επίσης,  έρχονται  να προστεθούν στην καλλιτεχνική  δραστηριότητα των μαθητών του All about voice. άκρως επιτυχημένες εμφανίσεις της ίδιας και των μαθητών της σε πανέμορφους χώρους σε συνεργασία με το μαέστρο Θέμη Σαμαντζή και πολλούς ακόμη εξαίρετους μουσικούς.