H νευρομυϊκή χαλάρωση είναι μία διαδικασία κατά την οποία το άτομο εκπαιδεύεται να χαλαρώνει ομάδες μυών του σώματός του, να αναγνωρίζει πότε υπάρχει ένταση και πότε ηρεμία και να απελευθερώνει τη συσσωρευμένη ένταση. O τρόπος που το σώμα μας λέει ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση στρες και αυτή η επίγνωση είναι το πρώτο βήμα για να αναγνωρίσουμε και να το περιορίσουμε το στρες. Η ικανότητα του ατόμου να αναγνωρίζει το πώς αντιδρά το σώμα σε στρεσογόνες καταστάσεις στη ζωή είναι μια δυναμική δεξιότητα, όπως η οδήγηση, η οποία χρειάζεται εξάσκηση για να κατακτηθεί. Οι περισσότεροι περιγράφουν τη χαλάρωση ώς μία κατάσταση που “αφήνονται”. Σε επίπεδο φυσιολογίας οι μύες είναι χαλαροί, σε συναισθηματικό επίπεδο βιώνουμε ψυχική γαλήνη και αταραξία. Σε διανοητικό επίπεδο το άτομο δεν κάνει αρνητικές σκέψεις και επικρατεί αταραξία και ψυχική γαλήνη.

Διαφραγματική Αναπνοή

Το στρες διαταράσσει το ρυθμό αναπνοής μας. Όταν είμαστε σε ένταση η άναπνοή μας είναι άτακτη και γρήγορη με αποτέλεσμα να λαμβάνουμε περισσότερο οξυγόνο από όσο χρειαζόμαστε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του καρδιακού ρυθμού για να ισορροπήσουν τα ποσοστά οξυγόνου και διοξείδιου του άνθρακα στο αίμα μας. Συχνά η γρήγορη και άτακτη αναπνοή γίνεται συνήθεια. Η σωστή αναπνοή είναι πολύ σημαντική, και μπορούμε μέσα από την εξάσκηση να την ελέγχουμε.

Προσοχή όμως!
Η διαφραγματική διαφέρει από τη διαφραγματοπλευρική αναπνοή (επιθυμητή αναπνοή στη φώνηση, λόγο, τραγούδι) και εξυπηρετεί άλλο σκοπό στη ζωή μας. Και μη ξεχνάτε… αέρας εισέρχεται αποκλειστικά και μόνο στους πνεύμονες και πουθενά αλλού στο σώμα μας. Η οποιαδήποτε κίνηση της κοιλιάς στη φώνηση, είναι μια εσφαλμένη αντίληψή και αίσθηση. Εντοπίστε το διάφραγμα ψηλότερα κάτω από το στέρνο σας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου και να σας λύσω τις απορίες σας.

Οδηγίες:

Ξεκινήστε ξαπλωμένος, αργότερα καθιστός, τέλος όρθιος

  • Τοποθετείστε το ένα χέρι στο στήθος και το άλλο ψηλά στο διάφραγμα κάτω από το στέρνο
  • Εισπνεύστε από τη μύτη> διάφραγμα κινείται
  • Ελάχιστη κίνηση στήθους (κίνηση χεριών)
  • Απαλή εκπνοή από τη μύτη
  • Επαναλάβετε με ρυθμό
  • 8-12 αναπνοές / λεπτό