Πώς να τραγουδήσω καλύτερα αμέσως!

Συναντάτε συνέχεια δυσκολίες στο να τραγουδήσετε ελεύθερα; Νιώθετε ότι δεν έχετε βρει ακόμη τον ήχο σας;

Θα μοιραστώ λοιπόν μαζί σας τις πιο διαδεδωμένες τεχνικές που χρησιμοποιούν οι μεγαλύτεροι τραγουδιστές παγκοσμίως.

Ακολουθήστε τα βήματα!

Βήμα 1: Τοποθετείστε το χέρι σας κάτω από την κάτω γνάθο και αγκαλιάστε απαλά το λαιμό σας. Με ηρεμία και χαμηλή ένταση μιμηθείτε τον ήχο της μέλισσας ζζζ. Έπειτα, χωρίς να μετακινήσετε τις γνάθους και το στόμα κάντε ένα παρατεταμένο σσσς. Επαναλάβετε μία τον ένα ήχο και μία τον άλλο, αρκετές φορές και παρατεταμένα.

  • Παρατηρούμε λοιπόν ότι όταν παράγουμε το ζζζ και μετά το σσσ (ή ανάποδα, δεν παίζει ρόλο η σειρά) ο λαιμός, το στόμα, τα χείλη, η γλώσσα και τα δόντια παραμένουν όλα στην ίδια ακριβώς θέση. Κι όμως ο ήχος είναι εντελώς διαφορετικός. Παράξενο, έτσι δεν είναι;
  • Κάτι πολύ διαφορετικό λοιπόν συμβαίνει στις φωνητικές μας χορδές και στο voice box. Ναι! Το έχετε ήδη βρει. Υπάρχει μια έντονη δόνηση! Στο ζζζ νιώθω μία δόνηση στο λαιμό μου και στο χέρι μου.
  • Χωρίς να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες θα ήθελα απλά να θυμάστε να αναζητάτε πάντα δόνηση στην περιοχή του λάρυγγα όταν κάνετε τη συγκεκριμένη άσκηση.

Βήμα 2: Βάλτε το τραγούδι που θέλετε να κάνετε practice και ξεκινήστε να το τραγουδάτε αντικαθιστώντας όλα τα σύμφωνα με το γράμμα Ζ.

  • Χρησιμοποιήστε χαμηλή ένταση. 
  • Αναζητήστε έναν καθαρό ήχο ζζζ χωρίς να έχει μέσα του σσσ (επίσης να μην έχει περιττό αέρα).
  • Αυτοσυγκεντρωθείτε στα φωνήεντά σας και προσπαθήστε να μην τα μπερδεύετε. Τα μόνα που αλλάζουν είναι τα σύμφωνα.
  • Ενεργοποιήστε το διάφραγμα και συγκεντρωθείτε στον έλεγχο της αναπνοής σας.
  • Ελευθερώστε το σώμα από την αίσθηση του σφιξίματος και διατηρήστε ελεύθερο το λαιμό και τις γνάθους.

Bravo!Bravo!

Βήμα 3: Τώρα που διατηρήσατε το λαιμό ανοιχτό και επικεντρωθήκατε στο βασίλειο της αντήχησης”, τα φωνήεντα, θα νιώσετε τη φωνή σας πιο ελεύθερη και ενισχυμένη. Οι φωνητικές χορδές στην ομιλία και στο τραγούδι συγκλείνουν και πάλλονται. Όταν διατηρώ ανοιχτό το λαιμό μου, όχι σφιγμένη τη γλώσσα μου και τις γνάθους χαλαρές, επιτρέπω να συμβεί αρμονικά το air flow και συνεπώς και η φώνηση. Με αυτή την άσκηση εκπαιδεύουμε την κιναισθητική μνήμη, την εσωτερική μνήμη των μυών να αναγνωρίσουν τη λανθασμένη θέση του λάρυγγα και των γνάθων.

Τώρα δοκιμάστε να τραγουδήσετε το τραγούδι με τους στίχους. Θα βιώσετε μία νέα αίσθηση και εμπειρία. Ο ήχος σας θα είναι πιο σταθερός, πιο δυναμικός και ελεύθερος.

Stay tuned for more voice tips!