Φωνή με όγκο και χρώμα… στο λεπτό!

Δώσε χρώμα και όγκο στη φωνή σου…. στο λεπτό!

Ενα πραγματικά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων δεν αναγνωρίζουν τον ήχο της φωνής τους όταν την ακούν σε μία ηχογράφηση ή βίντεο και φυσικά δεν τους αρέσει. Ανήκετε κι εσείς σε αυτή την κατηγορία; Συναντάτε δυσκολίες στο να χρωματήσετε τη φωνή σας  ώστε να γίνει πιο γοητευτική και να αποκτήσει όγκο; Νιώθετε ότι δεν έχετε βρει ακόμη τον ήχο σας στην ομιλία;

Θα μοιραστώ λοιπόν μαζί σας τις πιο διαδεδωμένες τεχνικές που χρησιμοποιούν διάσημοι ηθοποιοί και παρουσιαστές παγκοσμίως.

Ακολουθήστε τα βήματα!

Βήμα 1: Τοποθετήστε τα χέρια σας  γύρω από το στόμα, όπως όταν φωνάζουμε κάποιον. Σιγουρευτείτε ότι η μύτη είναι μέσα στα χέρια και τα δάχτυλά σας κλείνουν εντελώς (χωρίς κενά).  Βρείτε μία γωνία στο δωμάτιο και γύρετε το κεφάλι με το μέτωπο προς τα μέσα. Έπειτα, χωρίς να μετακινήσετε τα χέρια σας ξεκινήστε να μετράτε 1, 2, 3… 

  • Παρατηρούμε λοιπόν ότι ο ήχος είναι εντελώς διαφορετικός. Είναι γεμάτος και έχει όγκο.
  •  Ναι! Το έχετε ήδη βρει. Υπάρχει αντήχηση. 
  • Χωρίς να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες θα ήθελα απλά να θυμάστε να αναζητάτε πάντα την ίδια αίσθηση αντήχησης καθώς προχωρούμε στα βήματα της συγκεκριμένης άσκησης.

Βήμα 2: Αφαιρέστε τα χέρια. Χωρίς να διακόψετε τη ροή των αριθμών, ξεκινήστε να κάνετε πολύ μικρά βήματα προς τα πίσω.

  • Χρησιμοποιήστε μέτρια ένταση.
  • Αναζητήστε έναν καθαρό ήχο χωρίς να έχει περιττό αέρα.
  • Κρατήστε έναν σταθερό και γρήγορο ρυθμό στο μέτρημα.
  • Ενεργοποιήστε το διάφραγμα και συγκεντρωθείτε στον έλεγχο της αναπνοής σας.
  • Ελευθερώστε το σώμα από την αίσθηση του σφιξίματος και διατηρήστε ελεύθερο το λαιμό και τις γνάθους.

Βήμα 3: Καθώς απομακρύνεστε από τη γωνία παρατηρούμε τον ήχο να χάνει την αντήχηση και να γίνεται και πάλι πιο “ελαφρύς και άσπρος”.  Επαναλάβετε την άσκηση προσπαθώντας να μη χάσετε αυτή τη φορά την αντήχηση και τον υπέροχο αυτό γεμάτο ήχο.

  • Διατηρήστε το λαιμό ανοιχτό και επικεντρωθείτε στο βασίλειο της αντήχησης”. Θα νιώσετε τη φωνή σας πιο ελεύθερη και ενισχυμένη. 
  • Όσο απομακρύνεστε από τη γωνία προσπαθήστε να συνεχίσει το υπέροχο μαγικό ταξίδι του νέου σας ήχου μέσα στο κεφάλι σας. Επαναλάβετε συχνά .

Οι φωνητικές χορδές στην ομιλία και στο τραγούδι συγκλείνουν και πάλλονται. Όταν διατηρώ ανοιχτό το λαιμό μου, όχι σφιγμένη τη γλώσσα μου και τις γνάθους χαλαρές, επιτρέπω να συμβεί αρμονικά το air flow και συνεπώς και η φώνηση.  Δεν φτάνουν όμως αυτά… για να αποκτήσω φωνή με όγκο και πλούσια ηχοχρώματα. πρέπει να νιώθω τον ήχο να ”μένει” στις αντηχητικές κοιλότητες του κρανίου, προσώπου και θώρακος (μην μπερδεύετε τον όρο αντήχηση με τη δόνηση στα αντηχεία, θα το εξηγήσουμε σε επόμενο άρθρο).

Με αυτή την άσκηση εκπαιδεύουμε την κιναισθητική μνήμη, την εσωτερική μνήμη των μυών να αναγνωρίσουν τη σωστή θέση του λάρυγγα, της μαλακής υπερώας, του φάρυγγα και των γνάθων ώστε να παράγεται ο ήχος μας στην ομιλία με απόλυτη ελευθερία και να έχει πάντα τα χαρακτηριστικά που λατρεύουμε στους ραδιοφωνικούς παραγωγούς και παρουσιαστές: δυναμικότητα, ομοιογενή ένταση, όγκο, βάθος και φυσικά γοητεία.

Stay tuned for more voice tips!