Φωνή, Ήλιος και Ενυδάτωση

Ειδικά τώρα που είναι καλοκαίρι μην περιμένετε να διψάσετε!!! Η δίψα είναι σημείο ήπιας αφυδάτωσης. Αν δεν ήμαστε καλά ενυδατωμένοι μπορεί να νιώθουμε ζάλη και ναυτία. Επίσης παρατηρείται δυσκολία στην αυτοσυγκέντρωση και μπορεί να νιώσουμε αδύναμη τη φωνή μας με μειωμένη απόδοση στο τραγούδι ή την ομιλία.

Η αφυδάτωση που προκαλείται από την πολύωρη ηλιοθεραπεία, σε συνδυασμό με τη μειωμένη λήψη νερού, δυσχεραίνει την αποβολή τοξινών, τη ρύθμιση του σακχάρου και την καύση των λιπαρών οξέων. Όταν αφυδατώνεται ο οργανισμός «χαμηλώνει» τους ρυθμούς εργασίας του, κατακρατεί υγρά και αποθηκεύει λίπος.
Προσοχή όμως να μην αφήνετε εκτεθειμένα τα πλαστικά μπουκάλια στον ήλιο. Οι πλαστικές συσκευασίες περιέχουν ξενοοιστρογόνα και χημικά που είναι επικίνδυνα για τον οργανισμό και λειτουργούν τοξικά.

Φωνή, ήλιος και ενυδάτωση

Πώς να φροντίσω τη φωνή μου το καλοκαίρι; Η κατακράτηση υγρών οδηγεί στη μείωση της ελαστικότητας των φωνητικών χορδών. Επίσης η υπερέκθεση στη ζέστη ”σοκάρει” και ”στρεσάρει” τον οργανισμό με αποτέλεσμα την αύξηση της αδρεναλίνης που μπορεί να συνδέεται με τον στρεπτόκοκκο που προκαλεί βραχνάδα.

Το Α και το Ω ενός υγιούς οργανισμού είναι να πίνουμε αρκετό νερό. Ο μέσος όρος είναι 8-10 ποτήρια, αλλά αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του καθενός (όσο πιο μεγαλόσωμοι τόσο πιο πολύ έχουμε ανάγκη), την εποχή (αυξάνεται το καλοκαίρι) και τη σωματική δραστηριότητα.

Το 75% του σώματός μας αποτελείται από νερό.

Το ιδανικό είναι να πίνουμε 1 ποτήρι με την έγερση και έπειτα 1 ποτήρι ανά 2 ώρες.

Εκτός όμως από το νερό, τους χυμούς κτλ υπάρχουν και ορισμένες τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό που μπορούν να μας κρατήσουν ενυδατωμένους στην παραλία. Έτσι πετυχαίνω να φροντίσω τη φωνή μου, αποτρέποντας την αφυδάτωση των φωνητικών μας χορδών η οποία οδηγεί στη μη ελαστικότητά τους και συνεπώς τη δυσλειτουργία της φώνησης.

1. Αγγούρι. Περιέχει μέχρι και 95% νερό, ενώ ταυτόχρονα έχει φυτικές ίνες και μια μικρή ποσότητα βιταμίνης C.

2. Πράσινη σαλάτα. Η περιεκτικότητα σε νερό φτάνει μέχρι και 90%, ενώ είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C και φυλλικό οξύ. Έτσι θωρακίζουμε το δέρμα μας έναντι της ηλιακής ακτινοβολίας και οι φωνητικές μας χορδές δεν διογκώνονται λόγο της κατακράτησης υγρών.

3. Φράουλες. Περιέχουν 90% νερό και μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C και φυλλικό οξέος. Προτείνω γιαούρτι άπαχο με φράουλες ως ιδανικό σνακ στην παραλία.

4. Μελιτζάνα. Είναι χαμηλή σε θερμίδες, αν δεν την τηγανίσουμε και περιέχει βιταμίνη C, A,B αλλά και ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο. Με 90% νερό και φυτικές ίνες ενυδατώνει και προκαλεί κορεσμό .

5. Καρπούζι. Δικαιολογημένα είναι το φρούτο του καλοκαιριού. Περιέχει 92% νερό, βιταμίνη C και λυκοπένιο τα οποία λειτουργούν αντιοξειδωτικά.

6. Ανανάς. Το τροπικό αυτό φρούτο έχει 87% νερό, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες.

Αγαπώ τη φωνή μου

           Φροντίζω τη φωνή μου

     Και καλές βουτιές