7 ροφήματα που βλάπτουν τη φωνή

Όταν είσαι πραγματικά ελεύθερος και δεν καταβάλεις έντονη προσπάθεια, τότε ο ακροατής ή ο θεατής απολαμβάνει απόλυτα την ερμηνεία ή το λόγο σου.

Όμως, ανεξάρτητα από το επίπεδο της τεχνικής, υπάρχουν κάποιες συνήθειες που μπορούν να βλάψουν τη φωνή σου.

Πώς οι ερμηνευτές παγκόσμιας κλάσης ανεβαίνουν στη σκηνή κάθε νύχτα και δίνουν άψογη παράσταση; Διαθέτουν κάποιο είδος υπερ-ανθρώπινου ταλέντου που εσύ δεν έχεις;

Ερεύνησα τις συνήθειες των καλύτερων επιδόσεων στη βιομηχανία και έχω την απάντηση.

Πώς να βελτιώσω τη φωνή μου;

self care is #1

  • Ξύπνησες ποτέ με φαγούρα, ερεθισμό ή ξηρό λαιμό;
  • Το ακούω όλη την ώρα: “S.O.S! Γιατί δεν λειτουργεί η φωνή μου όπως ήταν χθες; Ήταν κάτι που έκανα;”
  • Πώς εφαρμόζεις τη φωνητική φροντίδα στη ζωή σου, έτσι ώστε τίποτα να μην σε εμποδίζει από την καλύτερη δυνατή εκδοχή σου όταν έρθει η ώρα να είσαι στο επίκεντρο;
  • Ακολουθεί λοιπόν ένας μίνι οδηγός με όσα ροφήματα ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ή ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΜΕ ΜΕΤΡΟ στην καθημερινότητά σας για τη βέλτιστη φωνητική υγεία.

7 ροφήματα που βλάπτουν τη φωνή σας

1. Ο καφές στεγνώνει τη στοματοφαρυγγική κοιλότητα και το λαιμό και μπορεί να προκαλέσει αίσθημα σφιξίματος και ερεθισμό στο λαιμό σας.

2. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα παράγουν βλέννη, η οποία μπορεί να επηρεάσει την καθαρότητα του ήχου, την έκταση και άρθρωση.

3. Οι χυμοί φρούτων με όξινες ιδιότητες παράγουν βλέννη, η οποία μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τόνο και το εύρος της φωνής σας.

4. Το πράσινο και μαύρο τσάι περιέχουν καφεΐνη και μπορούν να αφυδατώσουν τις φωνητικές σας χορδές, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πονόλαιμο, συνεχή βραχνάδα και σε συνδυασμό με φωνητική κατάχρηση σε διαταρραχές της φώνησης.

5. Τα παγωμένα ροφήματα ή οι κρύες θερμοκρασίες στο περιβάλλον μπορούν να επηρεάσουν τον τόνο και τη φωνητική σας απόδοση.

6. Τα ροφήματα που περιέχουν ανθρακικό ή ασπαρτάμη αυξάνουν την ποσότητα του αέρα στο στομάχι, η οποία μπορεί να επηρεάσει το αναπνευστικό σας σύστημα.

7. Το αλκοόλ προκαλεί υπεραιμία και στεγνώνει το λαιμό, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και πρήξιμο του φωνητικού μηχανισμού.

ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ,

Η αφυδάτωση είναι το χειρότερο!

Η αφυδάτωση προκαλεί διόγκωση των φωνητικών χορδών με αποτέλεσμα να χάσουν την ευελιξία τους, να μην εφάπτονται απόλυτα και γενικά να τις κάνει ευάλωτες!

Μην περιμένεις έως ότου ο λαιμός σου και το στόμα σου στεγνώσει για να πιεις νερό!

Τότε είναι ήδη αργά!

Όπως ίσως γνωρίζεις ήδη, είμαστε σε μεγάλο βαθμό κατασκευασμένοι από νερό! Τα ζωτικά σου όργανα όπως και οι φ.χ. σου χρειάζονται μεγάλη ποσότητα νερού και ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Πιες λοιπόν νερό όταν ξυπνάς, καθώς και όλη την ημέρα και τη νύχτα και όχι μόνο πριν από τη φωνητική σου προπόνηση, ηχογράφηση ή συναυλία! Υπάρχουν και άλλες φυσικές θεραπείες που θα μπορούσα να σου προτείνω ώστε να βελτιώσεις τη φωνή σου και να τη διατηρήσεις σε άριστη κατάσταση, αλλά το # 1 πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι: ΜΕΙΝΕ ΕΝΥΔΑΤΩΜΕΝΟΣ.

Για να εκφραστούμε ελεύθερα, το σώμα μας πρέπει να είναι πραγματικά ελεύθερο και συνεργάσιμο. Φροντίστε το σώμα και τη φωνή σας. είναι όλη μας η ύπαρξη!