Πρόσφατη έρευνα υπαινίσσεται πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει τη μοναδική ικανότητα να αναγνωρίζει και να απολαμβάνει τη μουσική – πώς οι άνθρωποι καθιστούν – τροποποιούν τους απλούς κυματισμούς του δονούμενου αέρα σε συναισθηματική εμπειρία.

Αποδεικνύεται ότι, η απάντηση έχει σε μεγάλο βαθμό να κάνει με το χρονισμό (timing). Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης το λόγο, για τον οποίο οι μουσικοί μερικές φορές είναι πιο ανεκτικοί στη βαρετή μουσική από εκείνους που δεν έχουν μουσικές γνώσεις. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ρυθμοί του ανθρώπινου εγκεφάλου εισέρχονται στα πρότυπα ομιλίας. Με άλλα λόγια, τα κύματα του εγκεφάλου μας ταλαντώνονται σε αρμονία με το ρυθμό του προφορικού λόγου.

Με βάση αυτή τη διαπίστωση, μια πρόσφατη μελέτη επιβεβαιώνει ότι, ίσως διαισθητικά το ίδιο ισχύει και για τη μουσική και ειδικά για το τραγούδι. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το να τραγουδάς με παρέα παράγει μια εξαιρετικά μεγάλη ποσότητα από ενδορφίνες. Όταν τραγουδάς η δόνηση της κάθε νότας, σε διαπερνά και αλλάζει όχι μόνο την ψυχική σου διάθεση αλλά και τη φυσική σου κατάσταση. Με το τραγούδι εκφράζεσαι, ελέγχεις καλύτερα την αναπνοή σου, παράγεις ενδορφίνες και οξυτοκίνη, δένεσαι με τους άλλους και ελευθερώνεσαι γιατί εκτίθεσαι.

Επιπλέον όταν τραγουδάς με παρέα ή με γκρουπ συντονίζονται όχι μόνο οι φωνές σας, αλλά και οι χτύποι της καρδιάς. Αν σκεφθείς πως και το σύμπαν κινείται στο δικό του ρυθμό, το τραγούδι είναι μια μοναδική ευκαιρία για να συνδεθείς όχι μόνο με τους ανθρώπους αλλά και με τη συμπαντική ενέργεια. Μπορεί αυτό να σου φαίνεται υπερβολικό και ίσως να είναι. Αλλά όσοι τραγουδάνε σε μόνιμη βάση μιλάνε για το μεταμορφωτικό αποτέλεσμα του τραγουδιού στη ζωή τους.

Ένα από τα πιο σπουδαία οφέλη του να τραγουδάει κάποιος, είναι ότι με το τραγούδι ενεργοποιείται το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου που ελέγχει τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, τη διαίσθηση και που μας ενώνει με το σύμπαν των άπειρων δυνατοτήτων μας. Η ζωή μας όπως είναι σήμερα, μας αναγκάζει να λειτουργούμε με το αριστερό μέρος του εγκεφάλου, δηλαδή με τη λογική, την πληροφορία και την ανάλυση. Έτσι, γίνεται απαραίτητο αν θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τη φαντασία, τα ταλέντα και τη δημιουργικότητα μας να ξεκινήσουμε το τραγούδι.

Τραγούδι και κατάθλιψη: Το τραγούδι έχει και πολύ καλά αποτελέσματα σε ανθρώπους με κατάθλιψη. Μειώνεται η παραγωγή κορτιζόλης άρα μειώνεται και το στρες. Εντωμεταξύ το να ελέγχεις και την αναπνοή σου, μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να φέρει στο αναπνευστικό, στην ενεργητικότητα και τη διάθεση.

Ύψωσε τη φωνή σου: Με το τραγούδι και γενικότερα με τη δημιουργική έκφραση, ενεργοποιείται το 5ο ενεργειακό κέντρο. Βρίσκεται στην περιοχή του λαιμού μας και όταν μπλοκάρει, η επικοινωνία μας και η έκφραση μας προκαλούν δυσκολίες, απογοήτευση και πόνο. Αν νιώθεις ότι κάπου εκεί είναι το μπλοκάρισμα σου, ξεκίνα να τραγουδάς όσο μπορείς, όπου μπορείς. Επειδή η φωνή είναι κάτι που βγαίνει από μέσα μας, είναι δηλαδή κάτι πολύ προσωπικό και βαθύ, όταν κάποιος κρίνει ότι δεν έχει καλές επιδόσεις διστάζει ή και αποφεύγει τελείως να εκτεθεί.

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε όλοι την απόλυτα σωστή και εκφραστική φωνή αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να μην τραγουδάμε. Και να θυμάστε: Το τραγούδι μας φέρνει όλους πιο κοντά αυξάνει τη συντροφικότητα. Συσφίγγει τις ανθρώπινες σχέσεις και μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα και μέλη μιας ομάδας ανθρώπων. Οποιοσδήποτε μπορεί να τραγουδήσει, αρκεί να μην διστάζει.

Benjamin K. Dichter, Jonathan D. Breshears, Matthew K. Leonard, Edward F. Chang.