Ανατομία και Φυσιολογία του λάρυγγα

Ο λάρυγγας είναι ένα όργανο που αποτελείται από μυ και ιστό, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή της τραχείας. Στο λάρυγγα εντοπίζονται οι φωνητικές χορδές (δύο πτυχές μυϊκού ιστού που συνδέονται με τον λάρυγγα από μπροστά προς τα πίσω.

Ο λάρυγγας επιτελεί τρεις βασικές λειτουργίες:

  1. ελέγχει την ροή του αέρα όταν αναπνέουμε
  2. προστατεύει τους αεραγωγούς
  3. παράγει ήχο για να μπορούμε να μιλάμε και να τραγουδάμε


ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

blog2

Αναπνοή- Διάφραγμα

Οι άνθρωποι τείνουν να παίρνουν την αναπνοή τους ως δεδομένη, ως κάτι το οποίο γίνεται μηχανικά. Αν σας ζητούσα να πάρετε αναπνοή, η εισπνοή σας θα ήταν νευρική και ελεγχόμενη. Ενώ, μόλις η προσοχή σας συγκεντρωνόταν σε κάτι άλλο, θα αναπνέατε και πάλι φυσιολογικά. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε και με τη φωνή, να ακούγεται και να είναι φυσιολογική.

Οι πνεύμονες, ωστόσο, δεν θα μπορούσαν να επιτελέσουν την αναπνοή χωρίς τον διαφραγματικό μυ, ο οποίος υποστηρίζει τους πνεύμονες προκειμένου να λειτουργήσουν τόσο κατά τη διάρκεια της ομιλίας και του τραγουδιού, όσο και της απλής αναπνοής που παίρνουμε μηχανικά.

Το διάφραγμα είναι ένας μεγάλος μυς, ο οποίος εντοπίζεται κάτω από τους πνεύμονες. Ο διαφραγματικός μυς υποστηρίζει τη λειτουργία των πνευμόνων ως εξής: συρρικνώνεται για να διευκολύνει τους πνεύμονες κατά την εισπνοή (για να γεμίσουν με αέρα) και διογκώνεται για να ωθήσει τους πνεύμονες κατά την εκπνοή (για να αποβάλλουν τον αέρα). Μετά την εκπνοή το διάφραγμα επανέρχεται στην αρχική του θέση. Ο αέρας από τους πνεύμονες αποβάλλεται μέσω των φωνητικών χορδών, των συνηχητών και εντέλει από το στόμα, παράγοντας ήχο. Η αναπνοή πρέπει να είναι μια πολύ απλή διαδικασία. Ένας επαγγελματίας χρήστης φωνής πρέπει να γεμίζει τους πνεύμονές του με αέρα αναπνέοντας διαφραγματικά.

blog3

blog4

%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%bc%ce%b1-%ce%b1


 

Φωνητικές Χορδές

Οι φωνητικές πτυχές, οι οποίες είναι επίσης γνωστές ως φωνητικές χορδές, βρίσκονται στο κέντρο του λάρυγγα. Οι φωνητικές χορδές είναι το σημαντικότερο μέρος του λάρυγγα και παίζουν ρόλο-κλειδί στην επιτέλεση των τριών λειτουργιών που αναφέρονται στην περιγραφή του λάρυγγα. Η δόνηση των φωνητικών χορδών καθορίζει την αρχική ποιότητα της φωνής σας.

Οι φωνητικές χορδές δημιουργούνται από δύο πτυχές μυϊκού ιστού, οι οποίες μοιάζουν με “V” όταν τις βλέπουμε από πάνω και σχηματίζουν ελαφρώς διαγώνια ένωση με τον λάρυγγα, η οποία ξεκινάει από μπροστά και καταλήγει προς τα πίσω. Το μπροστινό μέρος των χορδών είναι χαμηλότερο από το πίσω, το οποίο παραμένει σταθεροποιημένο στο τοίχωμα του λάρυγγα. Το πίσω μέρος των χορδών, ωστόσο, ανοίγει και κλείνει με ταχείς ρυθμούς, από 100 έως 500 φορές το δευτερόλεπτο (ανάλογα με τον τόνο) καθώς περνάει ο αέρας από τις φωνητικές χορδές για να δημιουργήσει ηχητική δόνηση. Αν αυτές οι ιστικές χορδές δεν συντονίζονται με την σωστή μυϊκή δύναμη και πίεση αέρος, τότε η φωνή ακούγεται έντονη και «πιεσμένη».

Δεδομένου ότι η φωνητική σας δύναμη καθορίζεται από τη δύναμη των μυών που βρίσκονται γύρω από τον λάρυγγα και τις φωνητικές χορδές, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείται άλλους μυς. Η χρησιμοποίηση άλλων μυών διαταράσσει την ισορροπία αέρα και μυϊκής δύναμης.

%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b5%cf%82-%cf%87%ce%bf%cf%81%ce%b4%ce%b5%cf%82