Πώς να ενυδατώσω τις φωνητικές μου χορδές! Όλα τα μυστικά και tips για μια υγιή φωνή!

Η σωστή ενυδάτωση είναι σημαντική τόσο για τη σωματική όσο και για τη νοητική κατάσταση του ατόμου. Δεν είναι τυχαίο που ένας ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να αντέξει για αρκετό καιρό χωρίς φαγητό ενώ λίγες μόνο μέρες χωρίς την κατανάλωση νερού.

Το σώμα μας αποτελείται κατά 2/3 περίπου από νερό ενώ αποβάλουμε καθημερινά περίπου 2-2,5 λίτρα υγρών κυρίως από τα ούρα και κατά ένα μικρότερο ποσοστό από τον ιδρώτα κτλ.

Τους καλοκαιρινούς μήνες το ανθρώπινο σώμα έχει αυξημένες ανάγκες σε υγρά λόγω της αυξημένης εφίδρωσης.

Γιατί το νερό είναι τόσο σημαντικό για τον ανθρώπινο οργανισμό;

Αποβολή τοξινών: Η επαρκής κατανάλωση νερού βοηθά στην διατήρηση του όγκου αίματος και την μεταφορά θρεπτικών ουσιών στο σώμα και την αποβολή των τοξινών από τα νεφρά. Οι τοξίνες επίσης αφαιρούνται από το σώμα μέσω του ιδρώτα που επίσης παράγεται από το νερό.

Διατήρηση της Θερμοκρασίας Σώματος: Κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται σημαντικά. Η παραγωγή κρύου ιδρώτα που παρατηρείται κατά τη διάρκεια της άσκησης και η σταδιακή εξάτμισή του έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος και την αποφυγή εκδήλωσης θερμοπληξίας.

Λίπανση των αρθρώσεων: Όλοι οι μύες και οι αρθρώσεις χρειάζονται ενυδάτωση για να απορροφούνται οι κραδασμοί και να αποφεύγεται η τριβή των αρθρώσεων.

Βοηθάει στη χώνεψη: H επαρκής κατανάλωση νερού βοηθά στη σωστή πέψη των τροφών και σε συνδυασμό με φυτικές ίνες βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Λαμπερό δέρμα: Όταν ο οργανισμός ενυδατώνεται διάφορα υδρόφυλλα στοιχεία όπως το υαλουρονικό οξύ συγκρατούν υγρασία στην επιφάνεια του δέρματος και προσφέρουν λάμψη και υγεία στο δέρμα.

Νοητική ευεξία: Ακόμη και μια πτώση της ενυδάτωσης κατά 1-5% μπορεί να επιφέρει σωματική και νοητική κόπωση. Πολλές φορές τα αίτια των πονοκεφάλων προέρχονται από την έλλειψη σωστής ενυδάτωσης ενώ η κατανάλωση υγρών μετά από πονοκεφάλους μπορεί να τους εξαλείψει. Η σωστή ενυδάτωση μειώνει επίσης προβλήματα συγκέντρωσης και προβλήματα μνήμης.

Απώλεια κιλών: H κατανάλωση νερού βοηθά στο να δουλεύουν όλα τα συστήματα του οργανισμού σωστά και να πραγματοποιούνται οι χημικές καύσεις του μεταβολισμού όπως πρέπει. Η έλλειψη ενυδάτωσης προκαλεί την αύξηση της ορμόνης του άγχους, κορτιζόλη, που έχει ως αποτέλεσμα την εναπoθέτηση κοιλιακού λίπους. Επίσης, αν καταναλώνουμε αρκετά υγρά αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κορεσμού και κατ΄επέκταση την κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων φαγητού. Το νερό επίσης αντικαθιστά άλλα υγρά που πιθανόν να προσφέρουν θερμίδες όπως οι χυμοί και τα αναψυκτικά και το κάνει σύμμαχο στην απώλεια των κιλών.


ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΝΗΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΧΟΡΔΕΣ;

 1.  ΛΕΠΤΟΡΕΥΣΤΗ ΒΛΕΝΝΑ

Συνιστάται λήψη τουλάχιστον 6 έως 8 ποτηριών νερού καθημερινά για την επαρκή ενυδάτωση. Η ικανοποιητική πρόσληψη νερού διατηρεί τη βλέννα στις φωνητικές χορδές λεπτόρρευστη δημιουργώντας έτσι ιδανικές συνθήκες εργασίας για τις φωνητικές χορδές. Ο καφές, το τσάι και διάφορα άλλα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη πρέπει να αποφεύγονται γιατί προκαλούν αφυδάτωση.

2. ΠΥΚΝΟΡΕΥΣΤΗ ΒΛΕΝΝΑ

Η πυκνόρευστη βλέννα αντιμετωπίζεται συνήθως με κάποιο βλεννολυτικό φάρμακο και λήψη 6 έως 8 ποτηριών νερού την ημέρα. Παρά τα μέτρα αυτά κάποιοι ασθενείς συνεχίζουν να έχουν την αίσθηση της πυκνόρευστης βλέννας στο λάρυγγα ή στις φωνητικές τους χορδές. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό οφείλεται στην παλινδρόμηση του οξέος του στομάχου στο λάρυγγα (Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση).

Οι παλιές συστάσεις για κατανάλωση νερού αναφέρουν ότι θα πρέπει το άτομο σε γενικές γραμμές να καταναλώνει δύο λίτρα νερό τη μέρα. Οι νέες συστάσεις αναφέρουν ότι γενικά πρέπει να καταναλώνουμε υγρά π.χ νερό, χυμούς, τσάι γιατί και αυτά έχουν ως βάση το νερό και βοηθούν στην ενυδάτωση του ατόμου. Επίσης θα πρέπει να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά γιατί και αυτά αποτελούνται κατά ένα 80-90% από νερό και βοηθούν στην ενυδάτωση του ατόμου ενώ σε συνδυασμό με τις βιταμίνες και τις φυτικές ίνες που προσφέρουν βοηθούν στην περαιτέρω υγεία του οργανισμού.

Η απορρόφηση του νερού και των συστατικών του από τον οργανισμό δεν γινεται άμεσα.

Χρειάζεται ενα χρονικό διάστημα για να ενυδατωθούν συγκεκριμένες ομάδες συστημάτων στο σώμα. Η ενυδάτωση των φωνητικών χορδών δεν γίνεται εξωτερικά. Κατ’αρχήν τα πόσιμα και τα τρόφιμα δεν έρχονται σε επαφή με τις φ.χ. καθώς προστατεύονται από την επιγλωττίδα η οποία απελευθερώνει την είσοδο του λάρυγγα φράζοντας τον οισοφάγο κατα την διάρκεια της εισπνοής κ το αντίθετο στη λήψη τροφίμων κ υγρών.
Η ενυδάτωση λοιπόν των φ.χ. γίνεται μετά από την ολοκλήρωση της λήψης της απαραίτητης ποσότητας νερού (αυτό μπορεί να αλλάξει αν εχετε καταναλώσει ουσίες ή φάρμακα ή τρόφιμα τα οποία αφυδατώνουν την στοματορινοφαρυγγική κοιλότητα και τον οργανισμό γενικότερα.


Γενικά θα πρέπει να έχουμε τη συνήθεια να καταναλώνουμε συχνά υγρά και να μην περιμένουμε να έρθει η αίσθηση της δίψας γιατί μέχρι τότε το σώμα είναι ήδη αφυδατωμένο. Σε αρκετά άτομα δεν αρέσει το ότι το νερό δεν έχει γεύση και έτσι δεν το προτιμούν. Σε τέτοιες περιπτώσεις το άτομο μπορεί να καταναλώνει φρέσκους χυμούς και τσάγια ζεστά ή κρύα ή μπορεί να προσθέσει κάτι στο νερό που μπορεί να δώσει γεύση όπως φέτες λεμονιού, φύλλα μέντας και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κατεψυγμένα φρούτα αντί για παγάκια.

Η σωστή ενυδάτωση παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία γιατί βοηθά στην γενική ευεξία του ατόμου.